Valg af lamper, størrelser, m.m.

STØRRELSE

Højden fra jorden til tagrenden på huset og bygningen er afgørende for lampestørrelsen.

Så hvor højt er der hos dig?

2 meter: Lampestørrelse ca. 45-55 cm i totalhøjde
2,5 meter: Lampestørrelse ca. 55-70 cm i totalhøjde
3-3,5 meter: Lampestørrelse ca. 85 cm i totalhøjde
3,5-4 meter: Lampestr. ca. 85-100 cm i totalhøjde
4-5 meter: Lampestr. ca. 100-115 cm i totalhøjde
5 meter og derover: Et endnu større beslag (se det i vores showroom) med den største lampe, f.eks. K1 eller K7, ca. 150 cm i totalhøjde

- dette her er ikke en helt præcis vurdering af din bolig, i forhold til lampestørrelser, fordi døre og vinduers størrelser også skal tages med i betragtningen, men det er alligevel ikke ret tit, at de ovenstående mål slår fejl. Man kan holde lampen op på muren og bedømme størrelsen på lampen på meget lang afstand. Lampen bliver mindre og mindre, og huset bliver større og større, for hvert skridt man går tilbage...

Det er til enhver tid muligt at låne modeller med hjem, for at se hvad der passer bedst på stedet hvor lampen skal hænge.

GENERELT

Vi beder dig læse denne tekst, for at klæde dig bedst muligt på til at vælge den rigtige lampe.

Det er vores erfaring, at alle som låner standerlamper (og øvrige lamper i det hele taget) med hjem for at vurdere størrelsen sammen med omgivelser og hus, bliver meget overraskede over, hvor store standerlamperne reelt skal være. Den bedste måde for os at hjælpe og vejlede dig på er, at du medbringer/mailer et billede af dit hus, og fortæller om målene på væggen (fra jord til tagrende), vinduer, døre, totalhøjde, kviste, gavle, frontspidser m.v., så får du den rigtige placering og størrelse på de lamper du skal bruge.

SÆRLIGE DETALJER

Endegavle

Ved en endegavl og ved en frontspids skal der, som oftest, hænge en større lampe, men igen er det et spørgsmål om vinduer og døres størrelse og placering i øvrigt.

Trapper

Et trappeparti tager lidt af højden på huset. Skal lampen hænge dér, skal man stadig huske at se huset på afstand. Lampen skal ca. hænge på den øverste 2/3 af væggen, men vær opmærksom på, at lampen alligevel ikke hænger for højt - det er desværre en generel fejl, som man ofte ser.

Hængelamper ved udhæng og døre

En hængelampe er god, hvis dit hus har et udhæng, og måske, tillige med, ikke har for meget mur, så kan lampen placeres så meget højere oppe og stadig hænge på væggens øverste 2/3.

Hængelamper er også gode over en dør. Dog skal døren være meget høj, så du ikke rammer ind i lampen. Ofte giver det mere harmoni at placere en til to lamper i passende størrelse ved siden af døren, afhængig af dørpartiets størrelse.

Standerlamper

Standerlamper, skal generelt nå husets tagrende (ved etplanshus) og gerne lidt til, for at virke, som en ‘rigtig’ standerlampe.

En ‘rigtig’ standerlampe er mindst 3-4 meter høj, og den kigger man op på, og ikke ind på, og slet ikke ned på. Lyskilden sidder mellem 40 og 90 cm længere nede end den reelle størrelse på standerlampen, så det kan umiddelbart nemt snyde, hvor lav den i virkeligheden virker, - også i praktisk betydning.

Standerlamper (Bed og havelamper)

Standerlamper på ca. 2,5 meter højde er bedst egnede til meget små huse, og til f.eks. sommerhuse, og lamper som står i bede eller på forhøjninger og lyser ned på blomsterne, og ned på beplantningen.

Bed/havelamper skal lyse ned på den blomst og den plante, som den står ved. Hvis bed/havelampen skal lyse i fod/knæhøjde og lyse på f.eks. stenplanter og lavt voksende beplantninger er det fint med lamper under 100 cm, men skal lampen lyse på f.eks. roser og rhododendrun skal lamperne være mindst 150-180 cm høje.

Alléer og indkørsler

Ved alléer er det vigtigt at tage træernes højde med i betragtning når standerstørrelsen vælges. Er det træerne, der skal fremhæves? Er det belysningen, der skal fremhæves? Eller er det vejen, der skal belyses?

Ved lange alléer er det vigtigt, at vejen ikke kommer til at ligne Kastrup Lufthavns landingsbane, så derfor skal man her tænke på begrænsning, og derfor vælge standerlamperne så høje, at de har det praktiske formål at belyse vejen, i stedet for at stå, som perler på en snor.

Den bedste måde for os at hjælpe og vejlede dig på er, at du medbringer/mailer et billede af dit hus, og fortæller om målene på væggen (fra jord til tagrende), vinduer, døre, totalhøjde, kviste, gavle, frontspidser m.v. , så får du den rigtige placering og størrelse på de lamper du skal bruge.

Til toppen