Mere om lamperne

Materialer

Næsten alle de klassiske lamper er udført i hårdt støbealuminium. Det betyder at de ikke ruster og alligevel fremstår  solide og robuste.

De klassike lamper er pulverlakeret 2 gange, hvilket giver den bedste overfladebehandling. Materialet har forinden fået en speciel behandling; en  affedtning og chromatisering, så pulverlakeringen derfor binder bedst muligt, og er meget velegnet til det danske vejrPga. materialet fremstår lamperne finere og med alle detaljer flot fremhævet

De semi/halvklassiske lamper er udført i lettere støbealuminium og fremstår en smule lettere.

Enkelte af de store standere er udført i støbejern, og malet med rustbeskyttelse. De fremstår grovere og er knap så detaljerede, som lamperne i støbealuminium.

Pga. af den tunge vægt i støbejern har man efter mange års erfaring måtte erkende, at der kan opstå problemer med, at malingen krakelerer allerede pga. transporten, så vi anbefaler klart standerlamperne i støbealuminium, - de er også meget billigere og smukkere.

De runde lamper med kobberhætter er med plexiglas og alle modellerne ( undtagen den helt store K1) fås nu med rigtigt glas - disse glas er mundblæste og tager sig rigtigt flot ud i lamperne. Toppen, som er af kobber, kan også leveres i malet grøn eller sort.

De kantede lamper er altid med almindeligt klart glas. 

Du kan frit vælge imellem alle vægbeslag og lampehoveder. Ligeledes kan du også frit vælge imellem standere og lampehoveder, så du derved har uanede muligheder.

De fleste lamper kan ses på vores webshop under de forskellige katagorier, men hvis man ønsker at sætte vægbeslag/standere og lampehoveder sammen på en anden måde end vist, må I endelig kontakte mig pr. telefon eller pr. mail. Næsten alt kan lade sig gøre - så kontakt os for råd, vejledning og priser. 

Når man downloader kataloget vises hele det store udvalg vi har. Masser af muligheder og sammensætninger både klassiske / semiklassiske og moderne, der enten er på lager eller kan skaffes hjem.

Du kan vælge mellem 3 farver

Standardfarven på alle produkter er klassisk mørkegrøn, næsten som denne her.

Standardfarven er meget almindelig i f.eks. Holland, Belgien og England. 
Klassisk mørkegrøn ser faktisk sort ud på få meters afstand. Klassisk mørkegrøn giver et blødt skær til det grønne i naturen.
 
Sort er en anelse mere mat og fremstår lidt skarpere, især hvis huset har farver, som f.eks. røde mursten/røde tegl, eller skagensgul. Sort anbefales dog specielt til huse med sort sokkel og sortglaserede tegl, eller grålige kolde toner, som vi har meget her i Danmark. Det er ofte sort der er farven på jernport og jerngitre.

Den nye farve er Antracit grå. Den kan bruges, hvis du foretrækker de kølige gråtoner, gråt i gråt, f.eks. sammen med zink, som ses på kviste, udhæng eller overdækkede terrasser. For at gøre dit farvevalg mere nytænkende og farverig, kan du måske forestille dig den grå sammen med en anden farve efter eget valg, så dit hus får et nyt tvist og et anderledes iøjnefaldende look.

Der kan være prisforskel på hvilken farve man vælger, hvilket fremgår når man klikker på farvevalg ved den enkelte lampe.

Her ser du de tre farver:

 


Syre, som irrer kobber kan bruges til lamperne med kobbertoppe.  Kobberet med tiden bliver patineret med vejr og vind, hvilket giver kobberet et mere brunligt udseende.

Hvor lang tid det tager afhænger meget af, hvor man bor i forhold til saltindhold fra havet eller ammoniak ( fra svinefarm) i luften. 

Hvis man ønsker, at de skal blive irgrønne hurtigere end på naturlig vis, kan man selv give kobberet en syrebehandling:

Bland 1 del saltsyre (30 %) og 10 dele vand. Dette pensles på kobberet og efter nogle dage er kobberet let irret. Pensel igen ca. 3-4 gange med nogle dages mellemrum, og kobberet vil fremstå irgrønt. På billedet kan du se resultatet.

 

Iret lampe - Casa Living

Se her hvor flot en kobberlampe blev, da den fik syre på.

Flot irgrøn med det samme

 

Holdbarhed

Vi har selv her på Hovedbygningen på Priorskov haft vores lamper hængende i 28 år, hvor de stadig fremstår pæne og flotte med den patina, som vejr og vind har givet.

Efter mange år erfaring har vi gjort os flere iagttagelser mht. lampernes holdbarhed og vedligeholdelse:

For det første har al maling en vis holdbarhed, og det er lige meget om det er på træ, aluminium eller andre overflader. På et eller andet tidspunkt må malingen repareres eller males om. Vi har her måtte duppe med lidt maling få steder på vægbeslagene.

Hvis man bor ved havet f.eks. Vesterhavet med megen havgus eller på en svinefarm med dampe fra ammoniak, så må man beregne en vis form for slidtage allerede efter få år ( salt og ammoniak i luften vil nemlig forøge oxideringsprocessen).

Vedligeholdelse

Det er derfor vigtigt, at lamperne bliver vedligeholdt. (Som man vedligeholder alt andet). De skal vaskes et par gange om året, helst med autoshampoo, så man forsegler overfladen, som var det en bil. Det passer med at glasset også trænger til at blive rengjort/pudset.

Herved får man det flotteste resultat på sigt, og lampen forbliver smuk og velholdt.

Som service følger der ved køb af lamper altid en lakstift med samme farve med. Ved standerlamper følger der også en spraymaling med, hvis standeren skulle udsættes for eksempelvis en påkørsel/stenslag (ved køb af større partier af væglamper følger der også en spray med som service). Man kan så male bolte og unbracco, og derved for det første forskønne lamperne og for det andet lukke for oxidering. (Da bolte og unbracco er af andet materiale/anden legering end støbealumiumslamperne og disse materialer ikke arbejder godt sammen, kan man selv hjælpe med at stoppe oxideringen, ved at male både bolte og i særdeleshed unbraccoskruerne.)

Man kan derfor gøre meget selv ved regelmæssig vedligeholdelse og dermed udskyde tidspunktet, hvor malerpenslen skal anvendes til reparation.

 

Med venlig hilsen

Merete Olsen-Kludt
Priorskov Gods ¤ Priorskov 11 ¤ 4800 Nykøbing F.
Telefon: 51 20 71 35

Til toppen